Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Doprava od 30 Kč
MENU
Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Návod

Jak se starat o korálky a šperky, aby dlouho vydržely I. – návleky a komponenty

12. 10. 2022

Čerstvě vyrobené nebo koupené korálkové šperky jsou krásné. Jak ale zařídit, aby zůstaly krásné i po měsících nebo letech nošení?

Známé přísloví říká, že celek je tak silný jako je jeho nejslabší část. A celkem to platí i pro péči o korálky. Někdy se jako nejslabší část ukáže návlek, jindy korálky a naším cílem je pečovat o ten „slabý článek“.

Co se týče návlekových materiálů, tak ty elastické se dříve nebo později vytahají a natáhnou se. Pokud třeba náramek nosíte často a často ho nasazujete a sundáváte, bude to dříve. Návlek nemá opakované natahování a smršťování moc v lásce. Jakmile se vám začne zdát, že je náramek trochu volnější než dřív nebo máte při natahování jiný pocit, doporučujeme náramek navléknout znovu na nový návlek.

Opatrné zacházení vyžadují i další typy návleků. Například kožené řemínky nemají příliš v lásce vodu. Není dobré se s nimi koupat a pozor i na sportovní aktivity, kde se pořádně zapotíte. I pot je voda (a navíc slaná). Své limity mají i semišové nitě, hedvábí a další jemné návleky. Odolnější jsou naopak vlasce a umělá vlákna.

Kovové dílky – tedy různé řetízky, lůžka, koncovky, háčky a další spojovací materiál vydrží hodně, pokud je z nerezové oceli. Pak se o opotřebování kovových částí šperku nemusíte příliš bát. Pokud je z méně kvalitního bižuterního kovu (poznáte to zejména podle ceny), tak opět pozor na vodu a chemikálie. U bižuterních komponentů z běžných kovů také při čištění nepoužívejte kartáčky a jiné tvrdší mechanické čištění.

Jak šperky čistit

Na špercích, zejména těch často nošených, zůstává mastnota z kůže, nečistoty, zbytky makeupu a podobně. Je proto dobré je čas od času očistit. Jak to ale udělat, když jsme si řekli, že je dobré se vyvarovat vodě?

Nebojte se, občasné vlhko korálky zvládnou. Připravte si proto vlažnou vodu a šperky s ní jemně umyjte. Buď s pomocí jen rukou nebo jemného hadříku a pak je ihned usušte. Při čištění nepoužívejte kartáčky (s výjimkou těch opravdu nejměkčích) ani jiné hrubé materiály. Mohli byste poškrábat buď povrch korálků nebo kovové komponenty.

Určitě při čištění nepoužívejte žádné chemikálie. Mohli byste narušit barevnost korálků nebo kovových komponentů.

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!