Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Doprava od 30 Kč
MENU
Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Článek

Psychologie barev: Zelená - barva života

15. 9. 2021

Zelená je klidná a harmonická barva, která symbolizuje zdraví a bezpečí. Je hlavní barvou přírody, kterou si bez zelené ani nedokážeme představit. Jaké jsou její další charakteristiky?

Skrze spojení s přírodou o zelené uvažujeme i jako o barvě života a životní energie. Když je něco v přírodě zelené, je to živé, zdravé a (většinou) bezpečné.

Proč je zelená barva tak klidná a harmonická? Mimojiné i proto, že se nachází ve středu barevného spektra. Na jednom kraji jsou vlny ultrafialové a na opačné straně infračervené, zelená barva je tvořena vlnami o střední vlnové délce.

Nové významy dala zelené moderní společnost. I ty ale vychází z přírody. Není náhoda, že povel jeď je na semaforu doplněn zrovna zelenou barvou. Život a bezpečí. Platí to i zde. Stejně tak červená je výstrahou v přírodě i na semaforu.

Další moderním spojením je zelená jako barva peněz a tedy bohatství. Zde už se o původu významu v přírodě nedá příliš bavit a jde spíš o náhodné spojení barvy a rozšířenosti amerického dolaru, který je zelený. Kdyby byl modrý, možná bychom o zelené jako barvě peněz vůbec nemluvili.

Z výše uvedeného už můžeme odtušit, kde zelenou v moderní společnosti často potkáte. Jsou to loga a obaly potravin, loga restaurací a jejich interiéry. Zejména u těch zdravých, vegetariánských, bio a podobně. Stejně tak loga finančních a investičních skupin (i když u nich se často objevuje i modrá a fialová) skrze spojení s penězi. A hlavně veškerá potvrzovací loga a tlačítka na internetu, kde má zelená ukázat, že jste klikli správně nebo kam teprve máte kliknout, aby to bylo správně.

Zelená a korálky

Teď už ale pojďme ke šperkům, protože těch je i v naší nabídce nepočítaně. Osobně máme velmi rádi zelené odstíny korálků Swarovski. Začínají od jemně mátově zelené pokračují přes veselou přírodní zelenou, kterou známe z trávy a listů a končí až u elegantní tmavé smaragdové.

Tuto barevnou nabídku mají přece všichni výrobci říkáte si... a ano, ale lesk zelených korálků Swarovski je opravdu krásný. A úplně nejradši máme asi jejich zelené voskované perly.

Široká je i nabídka malých zelených rokajlů. Doslova desítky velikostí a odstínů nabízí například korálky Toho nebo Miyuki. Kdo preferuje české výrobce, najde pěkné zelené rokajly i u Preciosy.

Milujeme zelené minerály. Zelená barva u minerálů má totiž krásný lesk. Něco mezi pozitivním světlem a nekonečným tajemnem. Navíc nabídka drahých kamenů je opravdu široká. Chladný ale krásný je zelenomodrý Amazonit, jeho barva je jemná, spíše mléčná a matná. Skvěle doplňuje například bílé oblečení, uchovává jeho čistotu a nevinnost.

Naopak zemitý, přírodní je Chryzokol. U něj se setkáte s mnoha odstíny a jeho zelená přechází tu k hnědé, tu ke žluté, modré, jindy k šedé nebo dokonce černé. Je to osobitý kámen, který skvěle doplňuje oblečení v dalších zemitých barvách. Žluté, hnědé, khaki a podobné odstíny.

Hledáte nějaký elegantní, výrazný zelený kámen, který na sebe hned upoutá pozornost? Doporučujeme Malachit. Má sytou zelenou barvu, velmi živou, spíše tmavší, asi jako deštný prales po dešti. Má v sobě ale trochu šedé a méně žluté, takže jeho lesk je spíše elegantní než u teplé přírodní zelené. Skvěle doplňuje jakékoli elegantní oblečení, například večerní šaty.

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!