Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Doprava od 30 Kč
MENU
Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Článek

Psychologie barev - červená: barva lásky, ale i varování

17. 2. 2021

Když jsme náš seriál začali u modré barvy, je skoro povinnost pokračovat barvou červenou. Navíc byl před pár týdny Valentýn a červená je barvou lásky.

Často ji lidé vnímají jako pravý opak modré. A svým způsobem to tak opravdu je. Zatímco modrá barva je symbolem klidu, empatie, vyrovnanosti, červená vyjadřuje ráznost, energii, sílu či vášeň.

Teplo, vášeň i varování

Je nejoblíbenější z teplých barev, vybuzuje k aktivitě, sálá z ní teplo.

Důležitým symbolem je i červená jako barva krve. V pozitivním i negativním smyslu. Pozitivní je ten, že skrze krev (a srdce) můžeme červenou barvu vnímat jako barvu života a životní energie. Zároveň je ale i barvou boje, války, krveprolití.

Výraznost, ráznost a energie červené barvy bývá využívána jako výstraha. Červená je barva na semaforu, na značce stop, červené jsou všechny výstražné kontrolky na spotřebičích. Vypálení červené světlice dříve značilo vážné nebezpečí.

Podobný princip platí i v přírodě. Červená je výstražná barva, která má říci „na mě pozor!“. Co je jasně červené, bývá často jedovaté. Do červené se zbarvují někteří živočichové před útokem nebo při páření.

Barva, která umí nastartovat

Červená má vliv nejen na naši psychiku, ale i tělo. Výzkumy potvrdily, že červená barva zvyšuje puls a krevní tlak a rychlost dýchání. Naše tělo je v červeném prostředí zkrátka „více nastartované“ a projevuje se to například nutkáním dělat fyzickou aktivitu nebo větší chutí k jídlu.

Chuť k jídlu kromě červené podporuje i žlutá barva a výsledek je snadno ověřitelný. Všechny největší řetězce občerstvení mají v logu (a v interiérů restaurací) převážně červenou, žlutou nebo rovnou obě barvy. Není to náhoda a tyto barvy gastronomické firmy používají cíleně.

Červená, láska a korálky

Další oblastí života spojenou s černou barvou je láska a sexualita. I další barvy lásky - růžová a fialová jsou tvořeny červenou barvou.

I v naší nabídce najdete bohatou nabídku červených kamenů, korálků a šperků. Valentýnských korálků a doplňků máme tolik, že z toho byl celý článek. Například Swarovski má celou řadu korálků Miss U Heart s broušenými srdíčky.

Červenou barvu má celá řada nádherných minerálů. Například granát. Ten je velmi populární pro svou temně červenou až hnědou barvu a zvláštní ohňový lesk.

Koho nenapadl granát, asi mu jako první vyvstal na mysli jiný z červených kamenů – rubín. Nejcennější je jeho světle červená verze, která bývá označována jako barva holubičí krve. Z dalších, méně známých minerálů, máme moc rádi dobarvený červený Howlit.

Červená je hlavní barvou znamení berana a štíra a spojuje se s elementem ohně.

 Přečtěte si i o významech a psychologii dalších barev:

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!