Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Doprava od 30 Kč
MENU
Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Článek

Jak tvořit šperky a dekorace z křišťálové pryskyřice

14. 1. 2022

Křišťálová pryskyřice je mezi domácími tvůrci čím dál populárnější. Aby také ne, můžete s ní zalít téměř cokoli, vždy to vypadá perfektně a práce s ní je i velmi jednoduchá.

Unikátní je hlavně svým elegantním stylem. Šperky z pryskyřice vypadají jako z křišťálu. Odtud i pojmenování křišťálová pryskyřice.

Co jde z pryskyřice tvořit?

Z pryskyřice můžete vyrobit opravdu cokoli. Někdo ji používá k výrobě šperků, někdo na různé ozdoby a dekorace. Princip výroby šperku je vždy podobný, vezmete něco pěkného, zalijete pryskyřicí a necháte ztuhnout.

A právě fakt, že to může být cokoli, je na tomto tvoření tak lákavý. Mohou to být rodinné fotografie nebo třeba kamínky z vaší oblíbené pláže v Chorvatsku. Stačí si vybrat zajímavou formu, která se k předmětu bude hodit, nechat zatuhnout v pryskyřici a je hotovo.

Experimentovat můžete i s pryskyřicí samotnou. Například ji obarvit speciálními barvivy, takže hotový výrobek nebude uzavřen v čiré hmotě, ale třeba v zlatavě hnědé nebo tajemně zelené.

Jaké další pomůcky k tvoření šperků potřebujete?

Pokud chcete tvořit menší šperky, doporučujeme využít jako podklad s komponenty s lůžkem. Těch je široký výběr. Od větších přívěskových lůžek po drobnější náušnicové háčky a puzety nebo náramková lůžka. Díky čiré pryskyřici nemusíte tolik řešit, zda stříbrné nebo zlaté lůžko, dobře vypadají obě.

Pokud přemýšlíte spíše směrem k dekoracím, jsou vaše možnosti už téměř neomezené. Formičkou mohou být třeba sklenice.

No a pak pomůcky, které vám usnadní samotnou práci. Neobejdete se například bez odměrky s mililitrovou ryskou a dále se hodí i nějaké špachtličky na míchání a štětečky na jemnější práci.

Jak dlouho pryskyřice tvrdne?

Jak dlouho trvá než pryskyřice ztvrdne a vy se můžete těžit ze svého výtvoru? To se liší podle výrobce, ale zpravidla je dostatečně tuhá po zhruba 24 hodinách a po dvou až třech dnech už je zcela vytvrdlá.

Při tvrdnutí si dejte pozor i na to, abyste výrobky pokládali na perfektně rovnou podložku. Jinak vám pryskyřice steče na jednu stranu šperku.

Jaká jsou bezpečnostní doporučení?

Je tvoření bezpečné? No, menší děti bychom tentokrát z tvoření vynechali. Samotný postup je sice jednoduchý, ale jde o celkem agresivní a vysoce hořlavou chemickou látku a něčemu takovému bychom děti nevystavovali. I samotné tvoření chce klid, trpělivost a rozum a známe děti...

Doporučujeme rukavice (stačí klasické jednorázovky za pár korun), oblečení, které může při nejhorším letět do popelnice, roušku (těch má dnes každý doma spousty:) a celé tvoření provádějte na nějaké podložce. Postačí například igelit a silikonová podložka. A hlavně při tvoření z pryskyřice větrejte, ať místnost příliš nenaplní dráždivé a hořlavé výpary.

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!