Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Doprava od 30 Kč
MENU
Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Návod

Jahodový prstýnek

3. 7. 2022

V dnešním návodu si vytvoříme letní prsten. 

Náročnost: Mírně pokročilý (3/5)

Co budete potřebovat:

Návod:

V dnešním návodu si vytvoříme letní prsten, který by nám svým tvarem měl připomínat jahodu. Při tvorbě využijeme již nám známého peyote stehu a naučíme se také novou techniku a to šití do čtverce.

Než začneme s šitím, je potřeba si nejprve změřit obvod prstu, na kterém budeme prsten nosit.

Ke zjištění obvodu prstu nám postačí úzký proužek papíru, který si obtočíme kolem prstu. Perem si označíme místo, kde se proužky překrývají. Následně proužek přiložíme k pravítku a změříme vzdálenost značek na papírku = obvod prstu.

Nyní můžeme začít s šitím.

Ustříhneme si cca 50 cm nitě a navlékneme střídavě zlatý korálek a červený. Celkem 4 ks od obou barev a konce nitě svážeme. Vznikne nám tak první čtvereček.

 

Jehlu s nití provlékneme prvními dvěma korálky vpravo od uzlíku. Nit musí vycházet ze zlatého korálku.

Na jehlu navlečeme střídavě 4 červené korálky, 3 zlaté korálky a jehlu provlékneme v protisměru zlatým korálkem, ze kterého jsme vycházeli.

Dále jehlu provlečeme korálky v nově vzniklém čtverečku (ve směru šipek). Opět nám musí jehla vycházet ze zlatého korálku.

Navlékneme střídavě 4 červené a 3 zlaté korálky a jehlu provlékneme zpět zlatým korálkem, ze kterého jsme vycházeli, ale v opačném směru.
 
 
Jehlu provlékneme všemi korálky z nově vytvořeného čtverečku - nyní ale potřebujeme, aby nit vycházela ze zlatého korálku na horní straně.
 
Nyní budeme vytvářet druhou řadu. Navlékneme si střídavě 4 červené korálky a 3 zlaté korálky. Jehlu provlékneme zpět zlatým korálkem v opačném směru.
 
Jehlu provlékneme tak, aby vycházela nit ze zlatého korálku nového čtverce.
Nyní si navlékneme střídavě 3 červené a 2 zlaté korálky a jehlu provlékneme skrze zlatý korálek z první řady, jak je vyznačeno šipkou na obrázku.
Nyní navlékneme jeden červený korálek a jehlu provlékneme skrze korálky z nového čtverce. Opět, nit musí vycházet ze zlatého korálku, jako je vyznačeno na obrázku.
Dále si navlékneme jeden červený korálek a jehlu provlékneme skrze zlatý korálek, který je označen šipkou.
Dále si navlékneme střídavě 3 červené korálky a 2 zlaté korálky. Jehlu provlékneme vyznačeným zlatým korálkem z předešlého čtverce.
Jehlu pak provlékneme skrze celý nově vytvořený čtvereček, takže bude nit vycházet horním zlatým korálkem.
Nyní si základ otočíme o 180 stupňů doprava a budeme vytvářet třetí řadu. Navlékneme si střídavě 4 červené a 3 zlaté korálky. Jehlu opět provlékneme skrze zlatý korálek z druhé řady.
Třetí řada bude mít stejné kroky, jako řada druhá:
Základ otočen vpravo o 180 stupňů.
V dalším kroku budeme upravovat okraje čtverce. Mezi každý zlatý korálek na okraji přidáme jeden červený. Na rozích korálky nepřidáváme, jen jehlu provlečeme korálky.

Jakmile budeme mít všechny korálky navléknuté, je potřeba vše řádně utáhnout.

Z vnitřní strany bude základ vypadat takto:
Aby se steh nepovoloval, jehlu zapošijeme několikrát dokola. Jehla pak musí vycházet červeným korálkem v místě, které je vyznačeno na obrázku. V tomto místě je jakoby zlatý korálek zapuštěn do základu.
Nyní si navlékneme 5 zlatých korálků a jehlu provlékneme zpětně červeným korálkem, ze kterého jsme v tomto kroku vycházeli. Vznikne nám tak malé poutko.
Jehlu následně provlékneme prvními dvěma zlatými korálky z poutka.
Nabereme 3 korálky a provlékneme jehlu dalším červeným korálkem (vyznačen šipkou na obrázku) a utáhneme.
Jehlu pak provlékneme celým nově vytvořeným poutkem.
Opakujeme, jehlu provlékneme dalším červeným korálkem v řadě. Navlékneme tři zlaté korálky a jehlu provlékneme dvěma zlatými korálky z předešlého poutka.
Pohled na stehy shora:
Nyní budeme doplňovat poslední korálek, kterým řadu uzavřeme. Nabereme jeden zlatý korálek a jehlu provlékneme dvěma zlatými korálky z první řady.
Utáhneme a jehlu provlékneme červeným korálkem (vyznačeným na obrázku), dvěma zlatými korálky a prostředním zlatým korálkem z vedlejší řady.
Nabereme si tři zlaté korálky a jehlu provlékneme stejným korálkem, kterým jsme tento krok začínali. Tímto vytvoříme jakýsi malý křížek. Jehlu dále provlékneme vyznačeným korálkem (žlutá šipka).
 
Na jehlu si nabereme 2 zlaté korálky a jehlu provlékneme následovně:
Opět přidáme dva zlaté korálky a provlékneme korálky z předešlé řady.

Tak pokračujeme podél celého obvodu, než se dostaneme téměř k prvnímu stehu této řady.

Nyní spojíme poslední a první steh jedním zlatým korálkem.

Jehlu poté provlékneme bočními korálky, abychom se dostali až do vnitřní strany. Nyní všechny korálky prošijeme a stáhneme k sobě. Prošijeme je několikrát a vytvoříme uzlík, aby se korálky nerozjížděly. Nit však nestříháme. Poté jehlu prošijeme tak, abychom se dostali na vnější zlatou řadou.

Nit musí vycházet z prostředního zlatého korálku poutka.
V této fázi přejdeme na peyot steh. Tvoříme si obroučku, kterým prstýnek uzavřeme.
Nabereme si jeden zlatý korálek a jehlu provlečeme sousedním středním korálkem - vyznačen bílou šipkou. Překryjeme tak mezeru korálky.
Nabereme opět jeden zlatý korálek a jehlu provlékneme zpětně dvěma zlatými korálky.
Pohled na steh z boku:
Detail přidávání korálků na obroučce:
K obroučce si v této fázi přiložíme ustřihlý papírový proužek, který nám má sloužit jako měrka obvod prstu. Obroučka by měla být o cca 5-6 mm kratší, než je papírek.

Nyní budeme spojovat obroučku a tělo prstenu. Poslední steh na obroučce by měl seděl do těla prstenu jako zuby zipu. Korálky přidávat nebudeme, budeme pouze přišívat. Střídavě korálek z obroučky a korálek z těla prstenu.

Ideálně toto spojení několikrát prošijeme, aby bylo vše pevné. Následně uděláme na boku obroučky uzel a přebytečnou nit odstřihneme.

Prsten máme hotov.
 

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!