Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Doprava od 30 Kč
MENU
Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Článek

Psychologie barev - žlutá: Naplní vás optimismem a pohodou

19. 4. 2021

Jestli máme nějaké barvy spojené s jarem, jsou to rozhodně zelená a žlutá. Zelená, protože symbolizuje ožívající přírodu a žluté je zase stále více hřející slunce, žluté jsou květy zlatého deště, petrklíče a později pampelišky. V dalším díle našeho seriálu o barvách se proto budeme věnovat žluté barvě.

Žlutá barva podporuje optimismus a pozitivní vidění světa. Je to barva plná energie, která má povzbuzující účinky. Povzbuzuje nejen mysl, ale je ověřené, že podporuje i chuť k jídlu. Proto je žlutá využívána v interiérech restaurací a není náhoda, že ji najdete v logu většiny fastfoodů.

Říká se o ní také, že podporuje myšlení a analytický pohled na problémy. Žlutá barva totiž stimuluje levou hemisféru, kde najdeme centrum matematicko-logických schopností, řeči, psaní nebo počítání. Pokud třeba hledáte vhodnou barvu pro doplňky v pracovně nebo v dětském pokoji, je žlutá velmi dobrou volbou.

Žlutá v korálcích a špercích

Žlutá jako velmi výrazná barva bude ve špercích vždy dominovat. Má to své výhody i nevýhody. Výhodou je, že žluté korálky díky tomu lze snadno míchat s korálky ostatních barev. Nevýhodou pak, že žlutý šperk může být až příliš výrazný, strhávat pozornost a tak ho naopak je těžší kombinovat s oblečením.

Výrazná světlá až neonově žlutá vypadá dobře v kombinaci s modrou barvou. Ať už světlou blankytnou nebo tmavšími odstíny royal nebo navy. Výrazné žluté korálky najdete třeba v kolekci Estrela Neon nebo v mnoha variantách u výrobce TOHO.

Tmavší medovou nebo zlatou vkusně doplníte přírodními hnědými korálky nebo různými odstíny červené. Tmavě žlutých korálků je také celá řada. Buď opět v kolekci TOHO a velký výběr jich je i mezi broušenými korálky.

Pokud rádi pracujete s minerálními kameny. Žlutou barvu hledejte u citrínu, žluté odstíny má i achát nebo jadeit.

Žlutá barva a zvěrokruh

Výrazná, veselá, plná energie. Taková je žlutá barva. Proto se váže ke znamení lva, které je považováno za pozitivní a energické znamení. Lvi bývají zpravidla společenští extroverti, kterým nevadí být díky jasný žlutým doplňkům středem pozornosti.

S podobnými vlastnostmi můžeme spojit i střelce a tak není náhoda, že i oni mají ke svému znamení přiřazenou žlutou, případně až zlatou a ohňovou barvu.

Jako doplňková barva se žlutá spojuje i se znamením vah. U nich se ale jedná o světlou a méně výraznou žlutou, která plní funkci spíše neutrální klidné barvy. 

Přečtěte si i o významech a psychologii dalších barev:

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!