Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Doprava od 30 Kč
MENU
Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Článek

Psychologie barev: Růžová - není to jen barva pro blondýny

17. 5. 2021

Jsou to dva týdny, co si zamilovaní dali svůj májový polibek pod rozkvetlou třešní. Mnoho mužů dalo své milé i květinu. Často růžovou. A právě růžová bude další barvou v našem seriálu.

Růžová je v rámci psychologie a symboliky barev trochu ošemetnou barvou. Je totiž přechodovou barvou s mnoha odstíny. Světlá růžová s velkým podílem bílé je psychologicky zcela jiná než tmavý a hustý odstín, který se blíží fialové nebo výrazná červenorůžová.

I symbolika růžové je proto velmi široká. Nejčastější je však její spojení s láskou a něžností. Růžová je barvou lásky, zejména lásky romantické, jemné, něžné. Tím se liší od červené barvy, která je také spojena s láskou ale spíše s její vášnivou, divočejší podobou.

Jemnost a lehkost růžové se promítá i do dalších oblastí. Je to barva melancholická, zdrženlivá, sentimentální. Její jemnější tóny se více líbí introvertům, výrazná „žvýkačková“ růžová zase extrovertům.

Růžové odstíny mají vliv nejen na psychiku, ale i na tělo. Růžová s červenými odstíny zvyšuje srdeční tep a všechny odstíny růžové údajně zvyšují chuť na sladké. Možná proto je tolik bonbónů v růžových balíčcích.

Oblíbenost a variabilita této barvy se odrazila i v nabídce korálků. Neexistuje značka, která by nevyráběla růžové korálky. Estrella, Toho, Miyuki, Precioza, všichni nabízí hned několik odstínů.

Na první dojem byste růžovou asi neoznačili za zrovna přírodní barvu, mezi minerály je však poměrně častá.

Nejznámějším z růžových minerálů je růženín. Ten se vyskytuje jak v nenápadné šedorůžové barvě, tak ve výrazně růžových odstínech. Aby se docílilo opravdu sytě růžové, je růženín ještě dobarvován.

Když už jsme u dobarvovaných minerálů, v růžové barvě můžete díky její oblíbenosti najít třeba i tygří oko nebo howlit.

Z přírodně zbarvených minerálů doporučujeme ještě jaspisy v odstínu třešňový květ, které se nám líbí jemnou mléčnou barvou, která od růžové přechází až k meruňkové.

Růžové šperky ocení zejména lidé ve znamení raka. Jejich vlastnostmi je empatie, soucit, romantika a jemná povaha, což růžová ještě podtrhuje. Uklidňující barevné tóny vyhovují i beranům nebo váhám.

Přečtěte si i o významech a psychologii dalších barev:

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!