Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Doprava od 30 Kč
MENU
Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Článek

Psychologie barev: Oranžová - barva ohně

8. 11. 2021

Oranžovou barvu získáme smícháním žluté a červené. Nese si v sobě energii a vášeň červené i vřelost a optimismus žluté.

V přírodě i v lidské společnosti je oranžová barvou výstrahy nebo zvýraznění. Barvou, kterou nepřehlédnete. Kdo chce být vidět, je oranžový. Oranžové jsou bezpečnostní vesty, přilby, je to jedna z barev výstražných majáků a policejních a záchranářských aut. Receptory v oku ji vždy s jistotou zaznamenají.

Speciální postavení má oranžová barva v hinduismu. Má to hned několik důvodů. Prvním je šafrán, který je používán jako koření i jako barvivo a barví právě oranžově. Do jiného žlutooranžovéno odstínu barví i kurkuma, další tradiční koření. Oranžovou proto v indii vidíte téměř všude. My si všudypřítomnost oranžové uvědomíme hlavně díky oranžovému oblečení mnichů a hábitům stejné barvy, které nosí stoupenci hnutí Hare Krišna.

Stejně jako další teplé barvy (žlutá a červená) jde o barvu pozitivní, která vás nabudí a dodá energii. Pomáhá zahnat smutek, deprese a špatnou náladu. Povzbuzuje myšlení a vůbec veškeré aktivity. Zvyšuje chuť k jídlu.

Proto se hodí (a často používá) při výmalbě dětských pokojů, kuchyní a obývacích pokojů. Svým optimismem a schopností nabít pozitivní energií se hodí i do pracoven a kanceláří, ale moc často se nepoužívá, protože je zaškatulkována trochu jako dětská a nereprezentativní barva. Za nás je to škoda.

S oranžovou barvou se mezi korálky setkáte velmi často, protože jsou nepostradatelné při kombinaci s červenou i žlutou barvou. Oblíbené jsou například broušené korálky, které mají v oranžové barvě stylové pojmenování „ohňovky“. Do kombinace s dalšími korálky máme moc rádi i oranžové bicones od Preciosy. Mají krásnou barvu a hrozně hezky se v nich odráží sluneční světlo.

Do výrazných šperků můžete využít i jasně oranžové korálky od Estrely.

Z oranžových minerálů máme nejradši „ohnivý“ karneol s výraznou barevností. Naopak matnou, méně výraznou oranžovou nabízí například Sluneční kámen. Ten pokrývá prakticky celou škálu oranžové. Od té do růžova až po nahnědlé tóny.

Chcete vyzkoušet trochu jiné kamínky? Zkuste Rudrakshi. My je máme sice zařazené mezi minerály, protože tak opticky vypadají, ale jsou to spíše dřevěné korálky. Konkrétně zdřevnatělé semínko. Významnou roli má v buddhismu, a především v hinduismu, ve kterém se už od 10. století používá jako růženec.

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!