Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Doprava od 30 Kč
MENU
Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Článek

Psychologie barev - Modrá: chladná, uklidňující a nejoblíbenější

8. 1. 2021

Vyrobili jste si v poslední době nějaký šperk z modrých korálků? Divili bychom se, kdyby ne. Modrá je totiž nejoblíbenější barvou na světě. Proč to tak je a jak působí na naši psychiku?

Oblíbenost modré pravidelně potvrzují průzkumy v zahraničí i u nás. V tom českém označila modrou za svého favorita zhruba třetina dotázaných. Žádná další barva se nevyšplhala ani nad 20% hranici. A možná trochu překvapivě nestojí za vítězstvím modré hlasy mužů, modrá totiž vyhrála i u žen.

Co za oblíbeností modré barvy stojí a jak na nás působí?

Modré barvě se přisuzuje silná uklidňující schopnost. Je barvou klidu a míru. Relaxační účinky se s modrou barvou nespojují náhodou. V přírodě je modré je nebe a voda, což jsou dva silně uklidňující elementy.

Podle lékařů se uklidňující vliv modré neomezuje pouze na lidskou psychiku, ale opravdu pomáhá snižovat krevní tlak a uvést tělo do klidnějšího stavu. I proto se třeba v nemocnicích stěny často barví na blankytně modrou, používá se modré linoleum, kachličky nebo další modré prvky.

Právě modrá barva se kvůli svým účinkům na mysl nedoporučuje jako dominantní barva kuchyně. Tlumí totiž i chuť k jídlu. Naopak se doporučuje pro dětské pokoje nebo ložnici, kde pomáhá navodit klidnou atmosféru.

Možná je trochu paradoxní, že je nejoblíbenější právě zástupce chladných barev, které jsou vnímány jako strohé a neosobní, ale rozhodující je asi právě zmíněný relaxační účinek modré.

Ideální je kombinace se sklem a bílou barvou

Modrá je pochopitelně velmi oblíbená i při tvorbě z korálků. Snadno se kombinuje s dalšími barvami a existuje široký výběr různých odstínů modrých korálků.

Odstíny modré se také snadno kombinují se sklem, křišťálem a dalšími transparentními materiály. Velmi přirozeně vypadá i kombinace světlejších modrých tónů a bílé barvy. Bílá a modrá jdou přirozeně k sobě, jak při trošce štěstí můžeme vidět v zimě, když napadne sníh a vodní hladina se překryje ledem.

Samostatnou kategorií jsou modré minerální korálky. Nejznámější je asi tyrkys a jeho uhrančivá modrozelená barva. Krásnou kresbou a sytou modrou barvou zase vyniká Lapis Lazuli. Jako třetí doporučujeme světlou variantu akvamarínu, který milujeme pro jeho blankytnou až ledovou modrou. 

Minerálům v modré barvě jsou zpravidla připisovány stejné vlastnosti jako modré barvě obecně. Jsou to kameny uklidňující, které pomáhají mírnit napětí a stres a pomáhají docílit vnitřní rovnováhy. Pokud snadno propadáte stresu, depresím, chybí vám klid a rozvaha, mohou vám modré minerály pomoci.

Modrá barva bývá spojována s elementem vody a se znameními vah, tmavě modrá až fialová se střelci a pak samozřejmě patří ke znamením ryby a vodnáře.

Přečtěte si i o významech a psychologii dalších barev:

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!