Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Doprava od 30 Kč
MENU
Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Článek

Jaké jsou druhy rokajlů?

20. 4. 2022

Rokajl je nejběžnějším druhem skleněných korálků. Jedná se o drobné korálky, které mají nejčastěji tvar lehce zaobleného válečku s dírkou uprostřed. Používají se na celou řadu technik. Kromě klasického navlékání se s nimi i šije a vyšívá.

Dnešní článek ale bude právě o tom, že rokajl není pouze jeden a vždy ten samý, ale že mezi nimi najdete korálky velmi rozdílných tvarů.

  • Kulatý rokajl

S kulatým rokajlem se setkáte nejčastěji. Většina „normálních“ rokajlů jsou právě kulatého typu. Poznámka pro začátečníky, nepředstavujte si korálek s perfektně kulatým tvarem, ale spíše takový oblý váleček.

  • Válečkový rokajl

Válečkové rokajly mají podlouhlý tvar a vyznačují se velmi dobrou pravidelností. Setkat se můžete i s pojmenováním cylindr. Nejčastěji se používají do šitých šperků.

  • Sekaný rokajl

Specifické je pro ně pouze základní „hrubé“ opracování. V podstatě jde o nasekané skleněné trubičky bez dalších úprav jako ohlazování a zakulacování. Mají vysoký lesk a pěkně se třpytí. Jejich surovost se hezky hodí do některých typů šperků, v jiných zase vypadají jako pěst na oko.

Další nevýhodou jsou jejich občas dost ostré hrany, které mohou potrhat návlekový materiál. Výhodou je naopak příznivá cena.

  • Probrušovaný rokajl (šarlotky)

Jde o kulaté korálky, které ale na sobě mají náhodně vybroušené drobné plošky. Díky nim mají šarlotky nadprůměrný lesk a ve špercích vypadá opravdu krásně.

  • Kapkový rokajl

Poznáte je podle toho, že nemají dírku uprostřed korálku a také podle kapkovitého či jinak vybouleného tvaru. Ne všechny kapkové korálky vypadají přesně jako kapka.

  • Rokajly specifických tvarů

Kromě kapek existují i korálky s dalšími často roztodivnými tvary. V nabídce máme například TOHO korálky ve tvaru kruhů nebo trojúhelníků. Ale seženete i korálky krychlové nebo ve tvaru květů či srdíček. Mezi výrobce je nabídka různě tvarovaných korálků prakticky nekonečná.

  • Rokajly s dvěma dírkami

Jde o rokajly protáhlejšího tvaru s dvěma otvory pro průtah. „Dvoudírkové“ korálky v naší nabídce zastupují například Miyuki TILA nebo mačkané korálky od Estrely.

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!