Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Doprava od 30 Kč
MENU
Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Článek

Jak se vyznat v číslování velikosti rokajlů? Tabulka v článku

19. 8. 2021

Pokud s korálky teprve začínáte, možná při nákupu korálků trochu tápete v jejich velikostech. Co znamená velikost 11/0? A které číslo označuje větší a menší korálek? To si vysvětlíme v dnešním článku.

Při výběru korálků se často setkáte s tím, že jejich velikost není udávána v milimetrech, ale schovává se v „záhadných“ číslech jako 11/0 nebo 6/0. Velikosti rokajlů se totiž neoznačují podle velikosti jednoho korálku, ale podle toho, kolik korálků se vejde do základní jednotky.

Historicky toto číslo značilo, kolik korálků musíte navléknout, abyste získali délku 1 palce. Dnes už ale není toto vztahování na palec aktuální. Přesto se pro označování velikosti rokajlů stále používá.

A abychom do toho vnesli ještě trochu zmatků, tak po pár nákupech zjistíte, že korálky se stejnou udávanou velikostí, se u různých výrobců mohou lehce lišit. Asi jako u bot, kde není čtyřicítka jako čtyřicítka, tak u rokajlů není 12/0 jako 12/0.

Určitě si zapamatujte základní poučku, že čím vyšší číslo v nulkové řadě, tím jsou ve skutečnosti korálky menší. Korálek 12/0 je menší než korálek 6/0.

Že jste z toho trochu jelen? No uznáváme, že označování velikosti rokajlů není pro začátečníka úplně přívětivé. Snad vás ale uklidní, že každý, kdo se korálkům začne trochu více věnovat, bude mít brzy doma takovou zásobu korálků všech velikostí, že vždy najde tu, co zrovna potřebuje. Velikost pak budete řešit už jen při dokupování zásob.

Jak velké rokajly koupit do začátku?

Začátečníky bude možná trápit několik otázek... která velikost je na co vhodná? Která je normální? Kterou si koupit do začátku?

Nejmenší běžně vyráběný rokajl má velikost 15/0 a je už opravdu hodně malý. Pro začátečníky je práce s ním poměrně složitá ať už při samotné manipulaci, tak třeba i tím, že na výtvorech z miniaturních korálků se obtížněji hledají chyby.

Malé velikosti od 15/0 do cca 6/0 se používají na šité šperky. Na navlékání se používají korálky větší, zhruba okolo 6/0, záleží ovšem, na co navlékáte.

Jako taková začátečnická velikost „na první pokusy“ se udává jako ideální velikost 8/0. Obecně se dá říci, že čím menší korálek, tím složitější práce s ním je. Na druhou stranu největší rokajly jako 2/0 už jsou tak velké, že se nehodí na nějaké obšívání nebo drobnou práci. Jako vždy tak vyhrává zlatá střední cesta.

Tabulka velikostí rokajlů

Označení velikosti > Velikost rokajlu v mm
15/0    1,5 mm
14/0    1,6 mm
13/0    1,7 mm
12/0    1,9 mm
11/0    2,1 mm
10/0    2,3 mm
9/0    2,6 mm
8/0    2,9 mm
7/0    3,5 mm
6/0    4,1 mm
5/0    4,6 mm
4/0    5,1 mm
3/0    5,6 mm
2/0    6,1 mm
1/0    6,6 mm

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!