MENU
Nakupte po telefonu, jsme on-line
+420 776 183 616 (Po-Pá 8:00 - 15:30)
info@koralek-obchod.cz
Návod

Jak odhadnout správnou délku návleku?

15. 11. 2021

Chystáte se vytvořit šperk, máte vybranou techniku i korálky, víte, jak má šperk vypadat a jdete na věc… a bum. Ještě než navlečete úvodní korálek, řešíte první dilema.

Když jste začátečník, dost věcí se zdá nejasných a matoucích. Jednou z nich je například otázka, jak správně odhadnout délku nitě, vlasce či jiného návleku, aby byl tak akorát dlouhý? A jde to vůbec?

Jsou techniky a šperky, u kterých si délku můžete celkem snadno spočítat. Například jednoduché náramky a přívěsky, kde korálky jen navlékáte. A pak jsou tu prošívané šperky, kde už je to vyšší matematika.

Spočítat jde samozřejmě všechno. Délku doporučujeme odhadovat hlavně podle toho, kolikrát a jak budete protahovat korálky. Například u peyotového stehu můžete odhadnout obvod jedné otočky, vynásobit počtem řad v jednom centimetru a to znovu vynásobit zamýšlenou délkou spirály.

No a pak vám vyjde, že si máte ustřihnout třeba 10 metrů nitě.

Že si neumíte představit šití s desetimetrovou nití? To my také ne. Tak dlouhý návlek by se nedal protahovat, zauzloval by se vám, špatně by se hledal konec a další problémy.

Kdo nikdy nenavazoval, nešil

Jak tedy zařídíte, abyste nemuseli návlek navazovat? I z minulých řádků je jasné, že někdy se bez navazování neobejdete. Nevýhody příliš dlouhého návleku převažují nevýhody navazování.

Navazování nití k tvorbě z korálků patří. Navíc existuje hned několik uzlíků, které jsou dostatečně jednoduché a hlavně malé, abyste přes ně provlékli i rokajl.

Ustřihněte si tolik, aby se vám pohodlně pracovalo

Nejlepším řešením je vyzkoušet si, s jak dlouhou nití se vám nejlépe pracuje. Většinou to bude kolem 1 až 1,5 metru. Pokud je váš odhad potřebného návleku větší než 1,5 metru, tak se smiřte s tím, že budete muset navazovat.

Není totiž důležité, jak dlouhý návlek potřebujete, ale s jak dlouhým se vám nejlépe pracuje. Tomu se přizpůsobte.

Ideální délku si vyzkoušejte u různých druhů návleků. S metrovou nití se vám bude pracovat jinak než s metrovým vlascem. A s metrovým vlascem o průměru 0,16 mm se bude pracovat jinak než s metrovým vlascem o průměru 0,35 mm.

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!