Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Doprava od 30 Kč
MENU
Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Článek

Achát je vhodný drahokam pro každého

2. 3. 2022

Achát. Nádherně mystické jméno pro nádherný kámen. Nejen proto jsme ho vybrali do našeho seriálu o jednotlivých minerálech jako 1. kapitolu. Jméno dostal podle místa, kde ho našel starořecký filozof Theophrastus (někdy kolem 3. nebo 4. století př. n. l.) – na Sicílii u řeky Dirillo, které kdysi říkali Achates.

Druh křemene z rodiny chalcedonů existuje jako jeden z mála drahých kamenů v obrovském množství barevných variací. Potvrzuje to také (skoro) nekonečná nabídka na našem e-shopu – decentní šedá, bílá a černá, přírodní odstíny od hnědé po oranžovou, radostná zelená, modrá, červená, žlutá, něžná růžová… bohatší paleta barev než má duha po letní bouřce. Za krásné barevné pruhy může dlouhodobé pohlcování různých minerálních usazenin, ve hře jsou také okolní vlivy prostředí.

Původ achátu

Všechny druhy achátu se tvoří po tisíce let uvnitř dutin ve vyvřelých, sedimentárních a metamorfovaných horninách, které obsahují podzemní vodu bohatou na oxid křemičitý. Achát najdeme doslova po celém světě. Těží se třeba na západě USA.  Celosvětově je rozhodně populární. Barevný, mystický a působivý kámen má bohatou historii, není to jen obyčejný drahokam. Jak říkáme v medailoncích u achátových korálků na našem e-shopu – když získáte achát, vlastníte kámen, který odolal času…
Význam achátu

Kdysi lidé považovali achát za obrovský poklad. Viděli v něm nejvzácnější kámen všech věků s výjimečnými vlastnostmi. Achátové amulety se používaly k boji s hmatatelnými nepřáteli i zlovolnými duchy. Úlomky používali léčitelé k hojení ošklivých zranění, a to jedovatých kousnutí.
 
Starý svět si achát rychle zamiloval. Milovali ho Egypťané, Peršané i Číňané. Ať už potřebovali léky nebo zábavu – spoléhali na mocné vlastnosti achátu. 

Achátový talisman prospívá emocím

Dnes používáme achát na zvýšení životní energie. Svému nositeli může být prospěšný při zmírňování úzkosti, stresu a strachu. Jeho vibrace jsou uklidňující a podporují mír v duši.
 
Vrstvy barev a textur, kterými se tento kámen chlubí, prý reprezentují různé úrovně bohatství. Je tu pro ty, kdo chtějí být požehnáni prosperitou a úspěchem.

Báječné vlastnosti achátu


Tohle rozhodně není jen tak nějaký kámen. Je v mnoha ohledech jedinečný. Jeho schopnost zlepšit a napravit emocionální a duchovní aspekty svého nositele je mocná. Bojujete se svou emocionalitou? Svazuje vás úzkost? Achát je drahokam, který naváže emocionální spojení se svým nositelem.
Uvolňuje množství pozitivní energie, která svému držiteli přináší klid a duchapřítomnost.
 
Achát je zároveň dokonalý kámen, pokud chcete zůstat realistou. Dnes má mnoho lidí pocit, že ztrácejí autenticitu, hodnoty, nestojí pevně nohama na zemi. Achát pomáhá svému nositeli zůstat maximálně autentický. Zlepšuje pokoru a uzemnění.
 
Barevný kámen provází lidstvo po staletí – stejně jako změny, které to s sebou přinášelo.
Dokáže sám odolat změnám i pomoci k této schopnosti svému nositeli. Změna je ostatně jediná konstantní věc na tomto světě. Achát se stará o to, aby na ně byla mysl jeho nositele připravená…
 
Navíc pomáhá opustit minulost. Nosíte achát? Pak vaše mysl žije okamžikem a je schopná zapomenout na hořkost včerejška. Zároveň tento kámen propůjčuje svému nositeli pozitivní myšlení i v temnějších časech.
 
Stejně jako achát podporuje mysl, udržuje také duchovní blaho svého nositele. Předpokládá se, že různé tahy a linie ve vzorcích achátu znamenají jeho sílu zesilovat éterickou auru vlastníka. Barvy achátu také symbolizují jas aury.

Nošení achátu

Věří se, že nošení achátu přináší mnoho výhod. V počáteční fázi prý může nošení achátového náhrdelníku zbavit nočních můr a přivolat hezké sny. (Ve starověku ho proto používali na léčení nespavosti.)

Dnes považujeme achát za jeden z mnoha kamenů ochrany. Jeho nositel je pokryt silnou a zářivou aurou, která má barvu kamene. Předpokládá se, že nošení amuletu podporuje vnitřní integritu a statečnost. A má moc odpuzovat nepřátelské duchy, dokonce prý poskytuje duchovní ochranu lidem kolem svého nositele.

Achát doma i v práci

Ve feng shui je tento kámen účinný při odhánění temných duchů a sil. Má schopnost čerpat pozitivní energie a rozvádět je do každé místnosti v domě.

I v práci může být drahokam stejně prospěšný jako doma. Povzbuzuje pohodovou atmosféru, a tak vám dává k dispozici všechna esa k dobrému pracovnímu výkonu.

Meditace s achátem

Díky pestré odrůdové paletě má achát při meditaci různé účinky. Třeba ohnivý achát disponuje uklidňující esencí, která umožňuje mysli soustředit se na ticho a sladit se s tělem. A modrý achát zase pomáhá dosahovat svému nositeli hlubšího stavu meditace.

Lidé a vztahy

Achát je působivý kámen, který má značné množství ladicí energie. Tato esence zlepšuje spojení svého nositele s lidmi kolem. Drahokam podporuje družnost. Proto je to možná dobrá volba pro introverty, kteří by rádi podpořili své sociální já.

Kámen rozzáří intimitu ve vztazích. Prý oživuje sexuální život a touhy. Samozřejmě pokud existují ve vztahu významnější problémy, je síla achátu omezená.

Achát a čakry

Achát je neuvěřitelný kámen pro probuzení a čištění čaker. Pozor, přínos čakry závisí na rozmanitosti použitého achátu. Například modrá odrůda achátu je parádní jako očistný kámen pro krční čakru. Zato žlutá odrůda filtruje sakrální čakru a čistí ji od negativních energií. Mechový achát pro změnu účinně probouzí srdeční čakru. Při aktivaci tohoto vitálního bodu pozitivně ovlivňuje myšlení, slova a činy.

Různé odrůdy achátu byly vyhledávány pro otevírání a posilování čaker od nepaměti. Vyberte si svůj achát moudře podle toho, kterou čakru potřebujete posílit…

Tvary a formy achátu

Ve všech dobách byl oblíbený achát kulatého tvaru – na vsazení do šperků, jako korálky a podobně. I na našem e-shopu najdete ohromující výběr korálků všech myslitelných barev (i ve tvaru nugetek) i v přírodních barvách jako tromlované kamínky pro milovníky přirozenosti.

Oblíbené byly i achátové talíře. Pohádkově barevné desky se uplatňují v designu, nejen ve šperkovnictví. Různé tvary a styly achátu můžou být jako amulet/talisman ve tvaru anděla, kříže, křídel…

Achátové talířky povýší každé jídlo na královskou hostinu.

Jak pečovat o achát

Naprostá většina přírodních kamenů potřebuje čištění, protože dokážou zachycovat negativní energie – až na několik málo výjimek jako diamant, citrín nebo kyanit, které mají samočisticí schopnosti. (Těm budeme v našem seriálu zaslouženě věnovat samostatný článek.) Proto i achát potřebuje čištění a dobíjení, aby vám fungoval trvale. Zajistíte tak, že si kámen zachová svou mocnou sílu a vlastnosti. Drahé kameny očistěte i ve chvíli, kdy k vám doputují online od nás nebo je dostanete darem od někoho blízkého. Než se dostanou k vám, projdou mnoha rukama a pohlcují různé energie, které by mohly negativně ovlivnit následně vás a vaši rovnováhu.

Teplá voda a mýdlo – to jsou nejdoporučovanější čisticí prostředky pro achát. Po vysušení kámen ideálně vyleštěte. Můžete použít i velmi jemný smirkový papír – ale samozřejmě buďte něžní jako letní vánek, abyste krystal nepoškrábali.

Podtrženo, sečteno

Pokud chcete pro sebe nebo jako dárek kámen, který vyzařuje přirozenou krásu a úžasné blahodárné schopnosti, achát je perfektní volba. Samozřejmě pamatujte, že i tento drahý kámen bude „jen“ cenným průvodcem, ale zázraky zařídit nedokáže a problémy za svého nositele nevyřeší. Na konci každého dne jsme stejně zodpovědní sami za sebe. Jsme plně zodpovědní za včerejšek, dnešek a zítřek. Používejte achát moudře.

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!