MENU
Nakupte po telefonu, jsme on-line
+420 776 183 616 (Po-Pá 8:00 - 15:30)
info@koralek-obchod.cz
Článek

Psychologie barev: Fialová - tajemná a prestižní

14. 6. 2021

Fialová vzniká spojením modré a červené. Modrý klid a rozvaha s červenou divokostí a energií? Co z toho může vzniknout? Dozvíte se v následujících řádcích.

Fialová v sobě do jisté míry oba přístupy spojuje. Je to barva magická, tajemná s mnoha významy. V tmavých odstínech je melancholická, značí zdrženlivost, ale zároveň v sobě má sílu a moc. Světle fialová je naopak barvou velmi lehkou až naivní a romantickou.

V minulosti byla fialová barva symbolem bohatství a moci. Nebylo ji totiž vůbec snadné získat. Staří féničané jí získávali ze sekretu měkkýšů a na jeden gram purpurového pigmentu jich potřebovali několik tisíc. Umíte si asi představit, že se to promítlo do konečné ceny, takže fialově barvené šaty si mohli dovolit jen ti nejbohatší z bohatých.

Římští císaři Augustus a Julius Caesar vydali dekrety, podle nichž směl fialovou oblékat pouze císař a za Nera bylo porušení tohoto nařízení (nebo i pouhý prodej pigmentu) trestáno smrtí.

Přestože dnes už je fialové barvivo vyráběno průmyslově, pořád má jistou auru drahé a prestižní barvy.

Širokou a nejednotnou symboliku fialové jde dokreslit i na jejích negativních konotacích. Anglické slovo pro fialovou – violet – je odvozeno od latinského violentia, tedy označení násilí a agrese. Fialová barva je zároveň znakem dekadence, pýchy, domýšlivosti a pompéznosti v negativním smyslu tohoto slova.

Fialové barvivo bylo dříve velmi vzácné, mezi drahými kameny ale fialová zase tak vzácná není. Pokud si chcete vyrobit fialový šperk, máte na výběr z ametystů, fluoritů, nám se líbí i světle fialový angelit nebo výrazný lepidolit.

Tam kde za barvou nestojí příroda, pomáhá dobarvování. Ve fialové barvě si tak můžete vychutnat i tygří oko, rubín nebo achát.

Mezi skleněnými korálky je výběr obrovský, každý výrobce má plnou škálu od světlé růžovofialové po tmavé syté odstíny.

Fialové korálky kombinujte se stříbrnými a ocelovými komponenty, kde jejich barva lépe vynikne. Se zlatými můžete zkusit korálky, jejichž odstín přechází od fialové trochu k červené.

Přečtěte si i o významech a psychologii dalších barev:

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!