Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Doprava od 30 Kč
MENU
Máte dotaz?
napište nám e-mail na info@koralek-obchod.cz
Návod

Náušnice ananasky

6. 6. 2022

V dnešním návodu si vytvoříme náušnice “ananasky”. Zároveň se naučíme novou techniku - obšívání korálku. V návodu jsme použili jako základ korálek přírodní a neutrální barvy, ale je možné využít jakéhokoliv barevného korálku nebo perličky. Záleží na tom, jak moc chceme, aby barva korálku prosvítala. Někdy může podkladová barva dotvořit styl korálku, jindy je nejlepší, když je "neviditelný".

Náročnost: Pokročilý (4/5)

Co budete potřebovat:

Návod:

Ustřihneme si cca 50 cm nitě. Navlékneme 4 korálky zelené barvy a konce nitě zauzlujeme, aby nám vznikl kroužek.

Jehlu provlečeme nejbližším korálkem. Nezáleží na tom, jakým směrem šití budeme pokračovat. Jen je nutné, abychom směr dodržovali po celou dobu.

Následně navlečeme žlutý korálek a opět provlečeme zeleným korálkem z první řady. Takto budeme navlékat žluté korálky podél celého obvodu, než se dostaneme opět k prvnímu korálku žluté řady = nit bude vycházet z prvního korálku žluté řady.

Po ukončení žluté řady budeme pokračovat zelenou řadou. Mezi každý žlutý korálek navlékneme dva zelené korálky. Po ukončení řady bude jehla vycházet přesně mezi prvními dvěma zelenými korálky, kterými jsme řadu začínali.

V další řadě budeme navlékat mezi každý zelený korálek jeden žlutý korálek. Řadu ukončíme tak, že jehla bude vycházet prvním korálkem ze žluté řady.

V další řadě přidáme mezi každý žlutý korálek dva zelené korálky.

Řadu opět zakončíme tak, že jehla bude vycházet mezi dvěma zelenými korálky.

V následující řadě budeme korálky ubírat. Mezi každé dva navlečené korálky v předešlé řadě přidáme jeden žlutý. Budeme navlékat tedy 1-0-1-0... 

V posledním kroku bude jehla vycházet opět korálkem z první řady.

V další řadě budeme přidávat mezi každý žlutý korálek dva zelené korálky. Řadu opět ukončíme tak, že jehla bude vycházet žlutým korálkem z první řady. Během kroků utahujeme.

V další řadě budeme přidávat žlutý korálek mezi dva zelené korálky z předešlé řady. Přidávat budeme asi následovně 1-0-1-0-1 atd... než se dostaneme k prvnímu korálku řady.

V další řadě budeme přidávat dva zelené korálky mezi každý žlutý korálek. Jehla pak bude vycházet prvním korálkem ze zelené řady.

Dále budeme opět korálky vynechávat. Navlékneme jeden žlutý korálek mezi dva zelené, pak vynecháme a opět navlékneme jeden žlutý korálek mezi dva zelené korálky. Řadu budeme končit provlékáním prvního korálku žluté řady.

Nyní opakujeme, 2 zelené korálky mezi každý žlutý korálek.

Dále jeden žlutý korálek mezi dva zelené korálky ve stylu: 1-0-1-0-1 atd.

Opět budeme přidávat  dva zelené korálky mezi žluté.

V této řadě budeme zúžovat, tedy jednu řadu přeskakovat. Navlékneme jeden žlutý mezi dva zelené, preskočíme a adále navlékneme jeden žlutý mezi dva zelené.


 

Další zelená řada bude po jednom korálku. Nic nevynecháváme a utahujeme.

V této řadě budeme opět vynechávat. Budeme navlékat zelené korálky v pořadí 1-0-1-0 atd.

Nezapomínáme na utahování. Korálky by nám měly hezky obepínat kuličku.

Celkem navlékneme 4 korálky.

V úplně poslední řadě mezi každý zelený korálek přidáme jeden žlutý korálek. Nit následně protáhneme několikrát dokola korálky, pro lepší pevnost šití. Nit zapošijeme a vytvoříme suk. Přebytečnou nit ustříhneme.

Ketlovací jehlu provlékneme korálkem a na konci vytvoříme očko pro uchycení pomocí kulatých kleští.

Nakonec přidáme puzetu s motýlkem a máme hotovo.

Mohlo by vás zajímat

Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
Článek
Bižuterní nářadí pro dechberoucí šperky
5. 10. 2023
icon čtení na 3 minuty

Každý umělec i řemeslník potřebuje správné vybavení! Bez něj ani obrovská porce píle a kreativity k dechberoucím výsledkům nevede. Poradíme nezbytný základ, se kterým vám šperky půjdou od ruky.

Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
Článek
Konopí či nylon aneb Není nit jako nit
13. 9. 2023
icon čtení na 10 minut

Scénu s roztrženou šňůrou perel viděl ve filmu asi každý. Do komedie fajn, ale pro tvůrce šperků máme tipy na návleky, které něco vydrží!